Je edelsteen laten onderzoeken?

Heb je een edelsteen, maar weet je niet wat voor soort steen het is? Twijfel je over de echtheid van een steen? Heb je een mooi exemplaar in een oud en versleten sieraad zitten, en zou je het graag willen hergebruiken in een nieuw sieraad maar weet je niet of dat mogelijk is?

Als je dit soort objecten in je bezit hebt, dan wil je toch weten wat het zijn?

Wellicht heb je een steen voor een bepaalde werking gekocht. Of de steen die werking ook echt heeft kunnen we je niet vertellen, maar we vertellen je wel of de steen inderdaad dat is wat je wilde.

Wij hebben een ring met 9 rode steentjes. Al tijden in de familie. Nu willen we eens weten wat dit is: robijn? glas? granaat?

Onderzoek aanvragen

Welke stenen?

Wij zijn gespecialiseerd in geslepen stenen: dus cabochons in alle vormen, en gefacetteerde stenen. Determinatie van ruw materiaal is ook mogelijk voor zover het edelsteenmateriaal betreft. We onderzoeken ook stenen in juwelen, het is dan niet altijd mogelijk daarbij een eensluidende conclusie te trekken.

Soms kun je een specifieke vraag hebben. Bijvoorbeeld of de robijn glasgevuld is of niet.

Rapport

Van de conclusies ontvang je een rapport met een uniek serienummer en hologramzegel (zoals het voorbeeld hieronder). Dit rapport sturen we per post op. Het rapport is Engelstalig omdat de gehanteerde begrippen en resultaten dan het meest eenduidig zijn. De inhoud leggen we natuurlijk mondeling in het Nederlands uit.

Voorbeeld van een rapport

Kosten

25 euro inclusief btw per steen (20,66 ex btw). Hiervoor krijg je een rapport met de belangrijkste kenmerken, de identificatie en een foto. Bij meerdere steentjes, of controle van een partijtje, is de prijs op aanvraag. Het hangt dan helemaal af van de specifieke vraag die je hebt.

Laat je ons binnen drie maanden een sieraad maken waarin we de onderzochte steen of stenen gebruiken? We trekken dan de onderzoekskosten van de factuur af als de factuurwaarde voor het sieraad hoger is dan 100 euro, hoe mooi is dat?

Aanvragen

Vul het aanvraagformulier op deze site in, of stuur een mail naar henk@gerwouters.nl met daarbij je specifieke vraag, als het kan met een foto van de steen of stenen (wij determineren nooit op basis van een foto, maar het zorgt ervoor dat we kunnen vaststellen of deze door ons onderzocht kan worden). We nemen vervolgens contact met je op.

Ik heb een hele mooie ketting met kleine opaalkraaltjes gekocht. Nu zeggen mijn vriendinnen dat het plastic is. Help!

 

Onderzoek aanvragen

Aanbieden en verzenden

Je kan op afspraak bij ons langskomen in Zaandam. We nemen de steen dan in, en binnen enkele dagen tot twee weken kun je hem weer ophalen. Meestal is binnen korte termijn uitsluitsel te geven. Wil je verzenden, hou er dan rekening mee dat de verzendkosten voor jouw rekening zijn, en de verzending voor jouw risico gebeurt. Bij onze tariefstelling is het helaas niet mogelijk dit anders aan te bieden.

Henk Rijneveld FGA op de determinatiestand van de Internationale Mineralenbeurs te Rijswijk.

Zekerheid voor jou

Het is mogelijk dat wij niet in staat zijn een oordeel te geven, of je specifieke vraag met onze beschikbare middelen niet kunnen beantwoorden. In dat geval hoef je ons niets te betalen. We verwijzen je door naar een ander laboratorium dat wel deze mogelijkheden heeft. Hou er wel rekening mee dat de kosten dan een veelvoud zullen bedragen.

Ik heb tien blauwe steentjes gekocht op de beurs. Het zouden allemaal aquamarijntjes zijn, maar nu twijfel ik. Hoe kom ik er achter of het klopt?

Waardebepaling

We geven uitsluitend mondeling een indicatie van de waarde, deze is echter zuiver indicatief en je kan er geen rechten aan ontlenen. De waarde van een edelsteen is sterk afhankelijk van de omstandigheid en de omgeving waarin het object wordt aangeboden. Dit geldt ook voor complete sieraden. In het bijzonder is het nimmer een taxatie in de zin van artikel 7:960 van het Burgerlijk Wetboek (kortweg, dus niet voor een verzekering).

Koop je overigens een sieraad van ons, dan is natuurlijk de factuur van het sieraad wel te gebruiken voor eventuele verzekeringswaarde.

Onderzoek aanvragen

Bij een geschil / klachtenregeling

Het kan gebeuren dat je het niet met onze conclusie eens bent, bijvoorbeeld na een opinie van een andere expert. Bij een essentiele fout in de determinatie (misidentificatie soort (“species”), varieteit (“variety”), of een fout in het beantwoorden van een specifieke vraag), vergoeden we je tweemaal het bedrag dat je voor identificatie hebt betaald.

Daarvoor moet je het object eerst opnieuw bij ons aanbieden, tezamen met de conclusie van de derde partij. In het geval we het niet eens zijn met deze derde, accepteren we het oordeel van het Nederlands Edelsteen Laboratorium te Leiden.

Over edelstenen

Blog over edelstenen. Op onregelmatige tijden wordt een edelsteenkundig onderwerp besproken.

Over edelstenen

Blog over edelstenen. Op onregelmatige tijden wordt een edelsteenkundig onderwerp besproken.

Gemmological association of Great-Britain

Onze gemmoloog Henk Rijneveld is lid van deze organisatie.

Gemmological association of Great-Britain

Gemmoloog Henk Rijneveld is lid van deze organisatie.