Hoe het begon

Waarom wordt een mens op latere leeftijd ineens goudsmid? Ik heb werkelijk geen antwoord op deze vraag. Geen concreet antwoord in elk geval. Het idee popte op en vond een voedingsbodem. En dan ben je zomaar bezig om je eigen webwinkel met handgemaakte sieraden vorm te geven. Wat een spannend avontuur!

Een paar jaar geleden vond ik een aantal stenen kralenkettingen die gebroken waren. Dat triggerde iets. Ik ben gaan uitzoeken welke stenen het waren en hoe je dergelijke kettingen netjes knoopt. Het resultaat waren een paar mooie edelsteenkralencolliers van behoorlijke kwaliteit. Ik leerde mezelf ook parels knopen. Omdat ik er echt veel lol in had, ben ik gaan zoeken naar een cursus edelsmeden. Een basiscursus van 8 avonden met een wanstaltige messing ring als resultaat overtuigde mij dat ik dit vak wilde leren. Op dat moment startte Sier & Raad een 2-jarige opleiding tot goudsmid. En zo begon mijn nieuwe carrière.

Het begin is er

Ik sta aan het begin en ga in de komende jaren ongetwijfeld nog veel leren. Ik mag dan goudsmid als beroepsnaam dragen, ik werk momenteel vooral in zilver. Even de definities op een rij:

Zilversmid: maakt vooral grote(re) voorwerpen in zilver. Denk aan bestek, schalen, vazen, en meer.

Goudsmid: maakt sieraden/juwelen in (edel)metalen. Meestal zilver, goud of platina, maar er zijn genoeg goudsmeden die met aluminium, staal, of een totaal andere grondstof werken. Er zijn bijvoorbeeld prachtige sieraden van papier te koop.

Edelsmid: die kan beide.

Voorlopig maak ik mijn collecties vooral met zilver. Daarbij gebruik ik edelstenen in allerlei soorten en maten. Ik heb het geluk dat ik een eigen huisgemmoloog heb, een edelsteenkundige. Mijn man Henk ontdekte een (hernieuwde) passie voor edelstenen en mineralen. Daar heeft hij zijn specialisme van gemaakt.

Ik werk zeker ook met goud, maar dat alleen in opdracht.

Hoe gaat het worden

Mijn eerste collectie bestaat voornamelijk uit zilveren hangers met een pi-schijf van edelsteen (ook donut genoemd). Op mijn ideeënlijst staat verder een nautische collectie waarbij ik gebruikmaak van prachtige donkerblauwe synthetische spinellen. Ik woon aan boord van een zeilboot, dus dat nautische is een logische stap.

Maar ik heb meer op mijn lijst. Ik wil graag gebruik gaan maken van zilveren penningen en munten. Denk aan de rijksdaalder uit de tijd van koningin Wilhelmina en later de tijd van koningin Juliana. De penningen zijn meestal van het hoogste gehalte zilver, sterling of 925-zilver genoemd. De munten bevatten 72% zilver en de rest is o.a. koper. Dit betekent dat het stugger materiaal is. Het omsmelten, gieten en verder verwerken van dit ‘muntzilver’ vereist enige oefening. Tijdens mijn opleiding ben ik hier al intensief mee bezig geweest. Het intrigeerde me en het was een uitdaging om het goed te doen. Ik wil er nu mee verder en een 720-collectie van maken. Laten zien dat je met de oude munten van je grootvader een mooi sieraad kan laten maken als aandenken. Zonde om een verzameling guldens en rijksdaalders die nauwelijks nog verzamelwaarde hebben, in een la te laten liggen.

Bij hergebruik van oud materiaal hoort ook hergebruik van stenen vind ik. Waarom zou je alleen maar nieuwe stenen gebruiken? In oude sieraden zitten soms nog prachtige exemplaren die prima bruikbaar zijn. Mijn huisgemmoloog koopt gerecupereerde edelstenen (zo heet dat in vakjargon) in en haalt daar de stenen uit die ik weer kan zetten in nieuwe sieraden. En even voor degene onder ons die edelstenen dragen als ondersteuning voor hun welzijn: we zorgen ervoor dat de stenen gereinigd zijn.

Dus… waar ga ik me op richten? Vooral op hergebruik van bestaand materiaal zoals het muntgeld, maar ook (sloop)sieraden of het aanpassen van oude sieraden naar een moderner jasje. Mijn eigen stijl is nog in ontwikkeling. Wat ik al wel merk is dat ik van robuust en stevig houd. Geen dun draadje zilver als ring, maar een mooie breed exemplaar. Geen dun pi-schijfhoudertje, maar een stevig en dik zilveren met een bij de schijf passend ornament. Bij mij kom je ook voor de grotere ringmaten en de mooie, opvallende hangers. Ik ga voor sieraden die gedragen worden.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.