Collecties, hoe kom ik erbij

Sieraden ontwerpen en maken die binnen een thema vallen. Dát is wat ik wil doen. De thema’s komen meestal spontaan tot stand. Als een idee wat langer blijft hangen, dan ga ik het uitwerken of zet het op de lijst voor toekomstige collecties.

Pi-schijvencollectie

Dit is de eerste collectie waar ik aan ben begonnen. Sieraden met een pi-schijf, ook donut genoemd, van kleur(edel)stenen. Vooral hangers en oorbellen. Hoe ik daarbij kom?

Tijdens een vakantie in Zwitserland kom ik in het Haus der Edelsteinen in Uznach. Niet toevallig, want we hebben specifiek gezocht naar plaatsen met edelstenen en deze winkel is er een van. Een enorme ruimte met bakken vol kleurstenen, ruwe edelstenen en mineralen en tot sieraad verwerkte stenen. Mijn aandacht is grotendeels naar de bakken met pi-schijven (pi-scheiben op z’n Zwitsers-Duits) gegaan. Ik heb er geen weerstand tegen en zoek een enige mooie exemplaren uit. Ik houd me behoorlijk in, want het aantal variëteiten en de verschillende afmetingen daarin zijn echt groot. Ik laat me vooral leiden door kleur en tekening van de schijven.

Haus der Edelsteine, schijven in alle soorten en maten.

Nog voor ik aan mijn collectie begin, koop ik op beurzen nog een paar schijven erbij. Nu heb ik ruim voldoende voor een mooie collectie.

Zoals wel vaker het geval is, kost de uitvoering van ideeën meer tijd dan gedacht. Bij het online gaan van de webwinkel, heb ik een bescheiden collectie hangers en een paar oorbellen. De rest van de voorraad schijven ligt te wachten om te worden omgevormd tot hangers, oorbellen en als het even kan ook armbanden. Ik zoek nog naar een manier om één schijf te kunnen dragen als hanger of als armband. Uitwisselbaar dus. Het gaat ervan komen.

Voor-erbij collectie

Deze tweede collectie is er ook voor mij gewoon bij gekomen. Tijdens wat brainstormen met Henk, constateren we dat het leuk is om een basiscollectie te hebben die relatief snel te maken is. Wat vooral belangrijk is, is dat de klant een eigen sieraad samenstelt. Op basis van voorbeelden bieden we de mogelijkheid om een eigen, uniek sieraad te laten maken voor een vriendelijke prijs.

Ik kies er bewust voor om geen stenen te gebruiken in deze collectie. Ik wil dat de sieraden goed tegen dagelijks dragen kunnen. Gebruik van edelstenen beperkt de mogelijkheden.

Een vrolijke collectie.

Toevoegen van gegoten ornamentjes geeft de optie om bijvoorbeeld leuke, stoere, wat grotere ringen te maken. De ornamentjes giet ik zelf met behulp van de Delftse gietmethode. Een methode waarbij ik een afdruk in een soort vettige aarde maak en daar gesmolten zilver in giet. Ik gebruik verschillende knopen met reliëf voor deze ornamenten. Er gaan zo af en toe nieuwe ornamenten toegevoegd worden.
Ik maak voorbeelden met en zonder ornamenten. Ringen en oorknoppen. De verschillende versieringen zijn te combineren. Zowel binnen een ring als de ringen onderling. Je kan er lustig op los stapelen. Kies er een paar bijpassende oorknoppen bij en je kan dagelijks variëren.

Als klant maak je een keuze voor ornament, voor versiering, voor draad- of plaatzilver. Je kiest voor oorknoppen en/of ringen en geeft je ringmaat op. Daarmee ga ik aan de slag en maak speciaal voor jou dit sieraad. Zelfs als iemand anders dezelfde keuzes maakt, is jouw sieraad uniek. Ik maak echt nooit exact hetzelfde.

Nautische collectie

Voor een goudsmid die woont op een zeilboot, ligt een nautische collectie voor de hand. Toch is dit thema ook ontstaan door het maken van een brede ring in opdracht. In deze ring heb ik een grote, vierkante, synthetische spinel gezet met een diepblauwe kleur. Deze kleur past helemaal in een nautisch thema. Ik heb een voorraadje van deze stenen aangeschaft. Drie maten vierkant geslepen en de grote maat ook in peervorm.

Niet alleen de kleur is nautisch. Bij het ontwerpen van hangers, ringen en oorsieraden maak ik ook gebruik van bijvoorbeeld de vormen van een zeil of zeilboot, touw, golven et cetera. Hoe een en ander er uiteindelijk uit komt te zien, is ook voor mij nog een verrassing. Na het schetsen ga ik met het eerste sieraad aan de slag en dan groeit het eindresultaat min of meer organisch. Wanneer ik tijdens het maakproces merk dat iets op een wat andere manier beter werkt, dan pas ik dat aan. Voor mij is het geen wet van Meden en Perzen dat het sieraad exact is wat de schets weergeeft. Zolang de nautische sfeer maar blijft.

Toekomstige collecties

Tweede-levencollectie

Helemaal aan het begin van mijn goudsmidavontuur staan edelsteenkralenkettingen. Zij waren de aanleiding om me te verdiepen in het knopen/rijgen en daarna het goudsmeden. De kettingen waren gebroken toen ik ze vond. Ze zijn dus eerder gedragen.

Inmiddels heb ik ook bij veilingen wat colliers uit vroegere tijden aangeschaft. Barnsteen en git bijvoorbeeld. Daarmee wil ik een eigen collectie maken waarbij ik oude sieraden een tweede (of misschien is het al een derde of vierde) leven geef. Het kan zijn dat ik van een oud sieraad meerdere nieuwe sieraden maak. Of ik kies voor het ontwerpen van bijvoorbeeld een leuk bijpassend slot en knoop/rijg de kralen opnieuw.

Ook bij edelstenen maak ik gebruik van gerecupereerde stenen. Stenen die uit oude sieraden zijn gehaald, waarvan het edelmetaal vervolgens is omgesmolten. Mijn huisgemmoloog koopt dit soort stenen in op een speciale veiling. Na onderzoek en goedkeuring van hem, kan ik de stenen gebruiken in nieuwe sieraden. Uiteraard worden alle hergebruikte materialen goed gereinigd en zijn weer als nieuw.

720-collectie

Dit wordt een speciale collectie. In Nederland gelden strikte regels voor het gebruik van de naam ‘zilver’. Een sieraad mag alleen zilver genoemd worden als er een bepaald minimum aan zuiver zilver in het metaal zit. Er zijn drie gehaltes waarbij sterling zilver het hoogste gehalte is en het meest wordt gebruikt. 925 delen zilver op een totaal van 1000 delen. Het restant van 75 delen is de toevoeging van een ander metaal. Meestal koper in het geval van sterling zilver. Tweede en derde gehalte zilver bevatten respectievelijk 835 en 800 delen zilver op 1000.

Voor de 720-collectie maak ik gebruik van oude munten waar 72% zilver in zit (720 delen zilver op 1000). Wettelijk heet dat: Beneden het Wettelijk Gehalte (BWG)

Rijksdaalders en guldens uit de eerste helft van de vorige eeuw. De munten smelt ik om. Ik giet er plaat en draad van. Uiteraard giet ik er ook ornamenten mee.

Dit muntzilver heeft een andere kleur, een ander patina, dan sterling zilver. De uitstraling is wat geler. Het materiaal is ook wat stugger en harder. Omdat het verwerken extra uitdagingen heeft, wil ik er mee werken. Én ik vind het jammer dat die munten ergens in een la liggen te verstoffen. Als munt zijn ze niet meer te gebruiken en de meeste hebben geen verzamelwaarde. Waarom zou je er dan niet een mooi sieraad mee maken?

Kom je in de la van je overgrootmoeder zilveren rijksdaalders tegen? Kom een keer praten welk mooi sieraad ik daarmee voor je kan maken.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.