Even voorstellen!

Hoi, mijn naam is Ger Wouters en ik werk sinds een aantal jaar als zelfstandig goudsmid. In een blog van enige jaren terug heb ik verteld hoe ik ertoe gekomen ben om dit vak te gaan leren en uitoefenen. Ik vertel nu wat meer over hoe ik tegenwoordig werk.

Wanneer je aan het begin van een nieuw avontuur staat, dan zijn er heel veel ideeën. Ik ga dit…. Ik ga dat…. Ik ga zus… Ik ga zo….. Mijn hoofd stroomde over van alles wat ik wilde gaan maken. Collectie met pi-schijven, collectie met betaalbare, zilveren sieraden zonder edelstenen, collectie met sieraden in nautische sferen, unieke hangers, ringen, oorbellen en meer. Sommige ideeën hebben vorm gekregen. En soms moet je dan na een tijd weer afscheid nemen, bijvoorbeeld omdat het niet aanslaat. Zo vernieuwd iedere keer de voorraad sieraden.

Statementhangers

Op dit moment ligt mijn nadruk op stoere, sterke, stralende statementhangers. Ze zijn lekker opvallend. Ik vind het heerlijk om figuren uit te zagen, ajour zagen heet dat. Dit past goed bij de wat grotere hangers met een bijzondere edelsteen. Aan de ‘voorkant’ de fraaie kleuren van edelstenen en aan de ‘achterzijde’ een mooi figuur. In feite zijn de meeste hangers tweezijdig te dragen. Alleen bij de edelstenen die transparant zijn (bijvoorbeeld ametrien), of veel tekening hebben aan beide kanten (bijvoorbeeld malachiet) houd ik de achterzijde geheel open.

Voor het ontwerp van het figuur laat ik me onder andere inspireren door de steensoort, de tekening van de steen of door de natuur. Zo staat er een specht achter een cabochon van versteend hout. Op een hanger met Indonesisch opaal heb ik vooral naar de tekening van de stenen gekeken. Elke hanger is uniek en volledig met de hand gemaakt door mijzelf. Vaak is het zilver dat ik gebruik ook door mijzelf gesmolten en tot draad en plaat verwerkt. Zo hergebruik ik het zilver dat overblijft na het ajour zagen.

Edelstenen

De edelstenen die ik gebruik, zoek ik samen met mijn man Henk Rijneveld FGA uit. Henk is gediplomeerd edelsteenkundige en maakt voor elk sieraad van mij een certificaat met de gegevens van de gebruikte steen/stenen. Natuurlijk krijg je dat certificaat bij je sieraad geleverd. Zo weet je precies welke edelsteen/edelstenen er in jouw sieraad verwerkt zijn.

Het inkopen doen we de laatste paar jaar vooral op de grotere vakbeurzen, zoals die in Sainte-Marie-aux-Mines of München. We zijn nogal kieskeurig en kopen altijd slechts enkele stuks van een soort en ook onderling zijn deze dan uniek. Er zijn geen twee stenen hetzelfde. Zelfs de paartjes die ik bij oorsieraden gebruik, zijn niet identiek. Inmiddels heb ik een flinke voorraad opgebouwd. Te veel om ooit allemaal verwerkt te hebben. Ik neem me elke keer voor niks in te kopen….. Lukt natuurlijk nooit.

Voor een sieraad op maat kun je ook bij mij terecht. Ik heb in de afgelopen jaren een aantal mooie opdrachten mogen doen. Bijvoorbeeld gouden oorhangers met ruwe moldaviet. De vraag van de klant was gouden oorhangers met moldaviet óf goud tektiet (Libisch glas) óf barnsteen. We hebben wat onderzoek gedaan naar de gevraagde stenen en kozen voor de ruwe moldaviet. Op dat moment hadden we niets op voorraad. Onze missie was om mooie stukjes te vinden op de mineralenbeurs in Ensisheim (Fr) of in Sainte-Marie-aux-Mines (Fr). Dat is gelukt. Vervolgens ben ik gaan zoeken naar een mooie manier om de ruwe moldaviet tot hun recht te laten komen en te zorgen dat ze niet beschadigden door zettingen. Het resultaat waren bijzondere, open oorhangers.

Deze opdracht heeft indirect ook geleid tot onze prachtige edelstenenrondereis per camper. Meer hierover in mijn blog: onze edelsteenroute.

Opdrachten

Naast opdrachten waarin ik alles zelf uitzoek en lever, krijg ik regelmatig opdrachten waarbij ik gebruik maak van oud-goud, goud van sieraden die door de klant worden aangeleverd. Hierbij kan het zijn dat alle sieraden worden omgesmolten om een heel nieuw sieraad te maken. Of er wordt gekozen om een sieraad aan te passen zodat deze meer bij de klant gaat passen. Bijvoorbeeld een set trouwringen van grootouders. Beide trouwringen heb ik aangepast door er een edelsteen aan toe te voegen. Een edelsteen kwam uit de overige sieraden die er waren en een edelsteen is nieuw uitgezocht. Het goud van de overige sieraden is hergebruikt voor de zetting van de stenen. Zo hebben twee zussen een draagbare, dierbare herinnering aan hun grootouders.

Ik heb natuurlijk nog veel ideeën die rondzoemen in mijn hoofd, maar dit verhaal wordt veel te lang als ik dat allemaal ga vertellen. Wil je iets speciaals? Neem contact op!

Liefs,

Ger