Zekerheid krijgen over je product?

De handel in edelstenen en sieraden berust voor een groot deel op vertrouwen. Jij vertrouwt je leverancier, jouw klant vertrouwt jou. Maar is dat altijd terecht? Een fout is zo gemaakt, en vaak ook nog onbewust. Door je producten regelmatig steeksproefgewijs te laten controleren, kan je een hoop narigheid voorkomen.

Onderzoek aanvragen
immersiemicroscoop
Een immersie-microscoop om een edelsteen goed te kunnen beoordelen

Welke stenen?

Wij zijn gespecialiseerd in geslepen en bewerkte stenen: cabochons in alle vormen, kralen, en gefacetteerde stenen. Determinatie van ruw materiaal is ook mogelijk voor zover het edelsteenmateriaal betreft. We onderzoeken ook stenen in juwelen.

We testen specifiek op de volgende onderdelen:

  • Wat voor soort edelsteen is het
  • Is het materiaal synthetisch of natuurlijk (m.u.v. diamanten)
  • Zijn er behandelingen zichtbaar
Zijn dit smaragden en geen glas? En als het smaragd is, is het dan natuurlijk of misschien toch synthetisch?

Rapport

Van de conclusies ontvang je een rapport met een uniek serienummer en hologramzegel (zoals het voorbeeld hieronder). Het rapport is Engelstalig omdat de gehanteerde begrippen en resultaten dan het meest eenduidig zijn. De inhoud leggen we natuurlijk mondeling in het Nederlands uit.

Voorbeeld van een rapport

Kosten

De basisprijs is € 22,50 ex btw per geteste steen inclusief certificaat. Heb je meer stenen dan hanteren we een staffelkorting, zie de prijslijst. Bij grotere partijen nemen we een steekproef.

Aanvragen

Vul het aanvraagformulier op deze site in, of stuur een mail naar henk@gerwouters.nl met daarbij je specifieke vraag, als het kan met een foto van het materiaal (wij determineren nooit op basis van een foto, maar het zorgt ervoor dat we je goed kunnen helpen). We nemen vervolgens contact met je op.

Onderzoek aanvragen
Is dit aquamarijn, of zit er ook topaas of zelfs glas tussen?

Aanbieden en verzenden

Je kan op afspraak bij ons langskomen in Zaandam. We nemen het materiaal dan in, en binnen enkele dagen tot twee weken kun je het weer ophalen. Meestal is binnen korte termijn uitsluitsel te geven. Wil je verzenden, hou er dan rekening mee dat de verzendkosten voor jouw rekening zijn, en de verzending voor jouw risico gebeurt. Bij onze tariefstelling is het helaas niet mogelijk dit anders aan te bieden.

Zekerheid voor jou

Het is mogelijk dat wij niet in staat zijn een oordeel te geven, of je specifieke vraag met onze beschikbare middelen niet kunnen beantwoorden. In dat geval hoef je ons niets te betalen. We verwijzen je door naar een ander laboratorium dat wel deze mogelijkheden heeft. Hou er wel rekening mee dat de kosten dan een veelvoud zullen bedragen.

Ik heb ingekocht van deze site, maar nou twijfel ik. Klopt het wel?

Waardebepaling

We geven uitsluitend mondeling een indicatie van de waarde, deze is echter zuiver indicatief en je kan er geen rechten aan ontlenen. We baseren ons op de wholesalewaarde van de gemguide. De waarde van een edelsteen is sterk afhankelijk van de omstandigheid en de omgeving waarin het object wordt aangeboden. Dit geldt ook voor complete sieraden. In het bijzonder is het nimmer een taxatie in de zin van artikel 7:960 van het Burgerlijk Wetboek (kortweg, dus niet voor een verzekering).

Onderzoek aanvragen

Bij een geschil / klachtenregeling

Het kan gebeuren dat je het niet met onze conclusie eens bent, bijvoorbeeld na een opinie van een andere expert. Bij een essentiële fout in de determinatie (misidentificatie soort (“species”), varieteit (“variety”), of een fout in het beantwoorden van een specifieke vraag), vergoeden we je tweemaal het bedrag dat je voor identificatie hebt betaald.

Daarvoor moet je het object eerst opnieuw bij ons aanbieden, tezamen met de conclusie van de derde partij. In het geval we het niet eens zijn met deze derde, accepteren we het oordeel van het Nederlands Edelsteen Laboratorium te Leiden.

Volgens de leverancier is dit imperial topaas. Klopt dat?

 

Over edelstenen

Blog over edelstenen. Op onregelmatige tijden wordt een edelsteenkundig onderwerp besproken.

Over edelstenen

Blog over edelstenen. Op onregelmatige tijden wordt een edelsteenkundig onderwerp besproken.

Gemmological association of Great-Britain

Onze gemmoloog Henk Rijneveld is lid van deze organisatie.

Gemmological association of Great-Britain

Gemmoloog Henk Rijneveld is lid van deze organisatie.