Cabochon slijpen

Nu ik wat meer van edel- en kleurstenen weet en regelmatig mineralen- en edelstenenbeurzen heb bezocht, komt de wens om zelf te slijpen. Bij de Nederlandse Lapidaristen Club worden slijpcursussen gegeven. Het slijpen van cabochons is de start. Eventueel kan je daarna gaan facetteren.

Cabochon is eigenlijk de benaming van de slijptechniek, maar meestal wordt het eindproduct bedoeld: een edelsteen die ‘en cabochon’ (Franse taal) geslepen is. Zo’n steen heeft een platte onderzijde en een bolle bovenkant. De vorm is vaak rond of ovaal, maar in principe kan je veel meer vormen maken. Er zijn veel sjablonen beschikbaar. Ik heb recent 25 pagina’s met verschillende vormen uitgeprint.

Slijpmachine
Grote machine voor een klein steentje

Samen met Henk start ik in september 2020 met de slijpcursus. De eerste avond krijgen we het hele proces te zien en beginnen we aan onze eerste stenen. Iedereen begint met een obsidiaan. Dit is een natuurlijk, vulkanisch glas. Makkelijk te bewerken. Ik begin met aftekenen van een ovaal. De randen eromheen zaag ik af. Daarna begint het slijpen zodat de obsidiaan ook echt ovaal wordt. Om daarna de bolling te kunnen slijpen, moet de steen op een stokje worden ‘geplakt’; doppen heet dat. Zo is de steen goed te hanteren en kan je een mooie bolling creëren. Het is niet echt moeilijk om te doen. Als je veel mijlen maakt, krijg je er steeds meer handigheid in. Het is vooral rustig slijpen en veel kijken hoe het slijpen uitpakt. En steeds blijven bewegen, anders komen er hoekjes en vlakjes. Net als met smeden, geldt ook hier dat oefening kunst baart.

Na twee lessen zijn de verschillende stappen wel duidelijk. De eerste steen is dan af en de volgende stenen zijn al onderhanden. Vooral bij de laatste stap, het polijsten, ontdek je hoe een soort steen reageert. De obsidiaan is mooi diep glanzend te krijgen. De rode jaspis die ik daarna slijp krijgt ook een prachtige glans. Maar een stuk tijgerijzer blijkt veel minder te gaan glanzen dan ik verwachtte. Ook een rode jaspis met (donker) grijze banden geeft ‘problemen’. De banden zijn van een ander mineraal dan het rood. Rood gaat glanzen en de banden niet.

Het is een ontdekkingstocht naar hoe en wat bij het polijsten. Hoe meer ervaring, hoe beter je van tevoren kan inschatten hoe het eindresultaat er uit gaat zien.

Eerste resultaten
De eerste zelf geslepen cabochons

Het cabochonslijpen is een prettige bezigheid. Het is leuk om te zien hoe je van een stuk ruw mineraal naar een mooie, geslepen edelsteen gaat. Deze steen dan verwerken in een mooi sieraad is de kers op de taart.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.