Impact van woorden

In mijn vorige blog heb ik wat woorden beschreven waarvan het (verkeerde) gebruik ervan een beetje weerstand bij mij oproept. Er is één woord dat niet alleen weerstand oproept, maar me best wel zorgelijk maakt. Dat woord is:

Handgemaakt

Het lijkt zo simpel: een sieraad is handgemaakt wanneer handen alle onderdelen hebben vervaardigd en samengesteld tot bijvoorbeeld een mooie hanger.
Toch kan je er niet zeker van zijn dat ‘handgemaakt’ ook echt handgemaakt is. De omschrijving is verworden tot een loze kreet die overal opduikt bij het aanprijzen van bijvoorbeeld sieraden op internet.

Zeker in de coronatijden met alle fysieke beperkingen, wordt er veel online gekocht. Het aantal advertenties voor ‘handgemaakte producten’ op bijvoorbeeld Facebook is explosief gestegen. De Chinese webshops zetten heel vaak ‘handgemaakt’ erbij. En ook de dropshippers (Nederlandse webwinkels die aankopen bij producenten in Azië en het daarvandaan rechtstreeks aan de klant leveren zodat ze geen voorraad hoeven houden) benadrukken ‘handgemaakt’ vaak.

Met alle respect… voor 1 euro kan je geen handgemaakte ring verwachten. Al deze producten worden machinaal gemaakt in grote oplagen. Het is mogelijk dat in de laatste fase een steentje in een ring wordt geplaatst en dat dat door mensenhanden wordt gedaan. Daarmee is het in mijn beleving niet handgemaakt.

Om te weten hoe een zilveren ringetje met granaat uit Azië eruitziet, heb ik zo’n ringetje gekocht via Aliexpress. Het was een relatief ‘duur’ ringetje van € 9,50. In dit geval is het zilver ook echt zilver (hebben we getest) en het granaatje is ook een natuurlijke granaat. In zoverre klopt het met de beschrijving. Dat de kwaliteit van het granaatje niet al te best is en het facetteren zeer slordig gedaan is, zie je pas bij ontvangst. Het ringetje is ook heel erg dun uitgevoerd. Het steentje zit met lijm vast, al is geprobeerd dat met de ‘zetpootjes’ te verhullen. Om deze ring nou handgemaakt te noemen… Dat gaat mij te ver.

Handgemaakte ring. 100% mezelf, 100% Nederland.

Waarom vind ik het jammer en zelfs zorgelijk, dat de term vergaan is tot een loze kreet? Vooral omdat men nu verwacht dat ik ook voor dergelijke prijzen sieraden kan leveren, terwijl het appels met peren vergelijken is. Alle sieraden die ik maak, zijn stevig, robuust. Geen dun draadje zilver, geen holle ornamenten. Mijn ornamenten giet ik zelf en zijn massief. Mijn sieraden stralen karakter uit. Je kunt er een statement mee maken. Een dertien in een dozijn fabrieksproduct is iets totaal anders.

Natuurlijk maak ik gebruik van halffabricaten als een plaatje zilver of een stuk zilverdraad dat ik heb aangekocht bij de groothandel. En er zijn ook wel fournituren, zoals kettinkjes, die ik aankoop. Alleen zet ik daar niet ‘handgemaakt’ bij. Eigenlijk probeer ik het woord te vermijden. Maar ja, hoe maak ik dan duidelijk dat alle sieraden die ik verkoop door mijzelf gemaakt worden van begin tot eind? In èèn woord gaat dat niet lukken. En daarom zeg ik:

Elk sieraad dat ik maak, maak ik met mijn eigen handen!

O ja, dat doe ik in Nederland.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.